JOC NET ESPORT AMB FERRAN GARCIA MORENO

 

Ferran Garcia Moreno

Ferran Garcia Moreno

FERRAN GARCIA MORENO

Delegat Provincial del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la Federació Catalana de Futbol a Tarragona

Creu que actualment hi ha Joc Net al futbol?

Sincerament no, ens omplim la boca dient-ho però realment al futbol, per desgràcia, sols importa (el que diria l’estimat Luis Aragonés) guanyar, guanyar i guanyar, i si el resultat no es aquest sempre volem “trobar” un culpable (normalment i quasi sempre l`àrbitre) del perquè no s’ha guanyat si no, doncs es busquen altres excuses o “mecanismes legals” per fer-ho.

Per un altra banda, sembla que només si no es crida al camp o al àrbitre, ja fem “Joc Net” però realment son d’altres situacions o actes, potser sense adornar-nos, els que impliquen no fer “Joc Net”, com per exemple simular lesions, pèrdua de temps, canviar els horaris dels partits per aprofitar-se d’altres jugadors, i tot un seguit de “situacions” (tots ho fem) que realment son “legals” però que serveixen per treure profit oblidant el que realment importa que es jugar a futbol i gaudir del plaer que aquet esport ocasiona a milions de persones al món sencer.

Aquest esport (i suposo que d’altres), en moltes ocasions, “transforma” a les persones, generalment bones persones, però que quant van a un camp de futbol no les reconeixes per la manera que es comporten.

Quin és el problema més freqüent que es troben els àrbitres en l’actualitat?

  •  en futbol aficionat

Per sort en l`actualitat el futbol ha canviat moltíssim, indubtablement els terrens de joc, que quasi tots son d’herba artificial i també, per sort, les persones es prenen l`esport d`un altre forma, es pot dir que no tenim tants problemes com abans, però crec que el problema principal es que la societat actual ha perdut els valors i el respecte als demès. Moltes vegades es diuen coses sense pensar, tant si es te raó com si no, sent el que rep l`insult el que inclús moltes vegades s`hagi de defensar. Això fa que la gent en aquest cas vagi al futbol i es fiqui amb l`àrbitre independenment si aquest ho està fent be o no (tampoc es justificable). Jo m`he trobat en molts casos on els espectadors s`ho passen be ficant-se amb l`àrbitre i la gent del costat en lloc de reprovar-los el que fan es riure, però ai de qui es fiqui amb jugadors i demès.

  • en futbol base

Sens cap dubte, els pares i els adults, tots volem que el nostre fill i el seu equip sigui el millor (i a més estem convençuts de que així és) quan la realitat, normalment, és un altra. Ja des de petits els inculquem que s`ha de guanyar i ens oblidem molt ràpidament de si realment han merescut fer-ho.

Tots volem fer d’entrenadors (jo el primer) i potser sense adornar-nos influïm negativament en la personalitat del nostre fill i no els hi sabem inculcar els valors del Joc Net que es fer esport, sense tenir en compte el resultat i principalment, respectant a tothom que ens envolta dintre de la família esportiva. Ells realment s`ho passen genial i normalment som els pares els que patim més, quan s’ha perdut un partit, o el nostre fill no juga tot el que nosaltres voldríem o per que un company no li passa la pilota.

Que es fa a nivell de Comitè d`Arbitres respecte a aquests temes?

Nosaltres intentem inculcar als àrbitres aquest valors del respecte i del Joc Net, ja que som una de les peces més importants e imprescindibles del món de futbol, ja que sense àrbitres no hi hauria futbol.

Els demanem serietat, implicació i que mantinguin sempre la tranquil·litat (no sempre es pot fer) necessària per intentar sempre no faltar el respecte i no “provocar” situacions que puguin afectar al tarannà del nostre futbol.

Creu que les sancions son les adequades, sobretot en reincidents?

Jo crec que si, per això tenen els mecanismes legals per fer-ho i per sort, tampoc son tants el “no recuperables” per aquet esport.

Creu que als àrbitres se’ls tracta com un esportista més?

Tot i que l’àrbitre actual es un esportista més, ja que entrena com el que més, assisteix  a les classes, i els tenim en una constant formació i amb molta dedicació, la impressió de la gent es que sobre l`àrbitre es pot descarregar tota l`adrenalina i no es te en compte el gran esforç diari que també  fan ells per estar en òptimes condicions per poder rendir al màxim els cap de setmana.

En futbol professional creu que la tecnologia podria ajudar a les decisions arbitrals dubtoses? 

Tot el que pugui ajudar a la ja difícil tasca arbitral benvinguda sigui, però es tenen que estudiar detalladament les mesures a prendre.

 Perquè creu que no s’aplica?

Son molts els factors i opinions a favor i en contra i crec que es per aquest motiu el per que no es fa, posar d`acord a tothom es molt difícil.

Per acabar, que canviaria per tal de millorar el “Joc Net”?

Crec que qui tenim que canviar som nosaltres, les persones. Realment es tenen que tenir molt clar una sèrie de valors per poder posar-los en pràctica i entenc que les persones no s’ho prenem seriosament i no li donem la importància que això te vers l’esport. Fins que no ens adonem d`aquesta situació es molt difícil que això tiri endavant. Hem que ser molt perseverants i molt actius en aquest sentit.

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *