JOC NET ESPORT AMB MARC LLADÓ AÍNA

109A

MARC LLADÓ AÍNA

Àrbitre cursillista

El Marc te 18 anys, es de Tarragona i fa tres mesos que arbitra partits de futbol base i mitjançant aquesta entrevista volem captar les inquietuds i el punt de vista d’un àrbitre novell vers el Joc Net.

Quina es la teva relació amb l’esport?

La meva relació amb l’esport ha estat  amb el basquet, esport en el qual vaig jugar tres anys a l’equip de l’escola de Santa Teresa de Jesús i uns altres tres anys com a jugador de futbol sala al mateix equip.

Des de quan ets àrbitre?

Fa pocs mesos que sóc àrbitre, vaig debutar com a tal el passat 11 d’Octubre de 2014.

Quines categories arbitres?

Durant els tres mesos que porto com a àrbitre, he arbitrat quatre categories de futbol base que són Babys, Prebenjamí, Benjamí i a Alevins.

Quin es el motiu per el qual has volgut ser àrbitre?

Desde petit m’ha agradat molt tot el que està relacionat amb el món de l’esport, sobre tot el futbol, esport que com he mencionat anteriorment practicava en la modalitat de futbol sala, i sempre m’ha cridat l’atenció la figura del àrbitre, ja que sense ell no es podrien jugar els partits.

Crec que no vaig tenir cap motiu en especial que em portes a voler fer-me àrbitre sinó que sempre havia vist el futbol des dels mateixos punts de vista, com a simple aficionat al futbol i com a jugador alguns anys i vaig decidir que volia veure aquest esport desde la perspectiva de l’àrbitre.

Al començament no sabia si m’agradaria o si seria apte per realitzar una tasca tant difícil com és la de l’arbitratge, ja que té alguns inconvenients com les crítiques, les faltes de respecte o insults que pots rebre però t’adones que té moltes d’altres de positives com el fet de practicar esport, conèixer un gran nombre de persones que comparteixen l’afició per l’esport i sobre tot pel futbol i també el gran ambient de companyonia que hi ha entre els àrbitres, entre d’altres.

Ara que ja has arbitrat alguns partits de futbol  base, creus que hi ha joc net tant dintre com fora del terreny de joc?

Jo crec que en el futbol base, com ha tot arreu, hi ha de tot però generalment dins del terreny de joc els jugadors, que en aquest cas són nens i nenes, segueixen el que diem “Joc Net” perquè encara que tothom sempre vol guanyar crec que ells són els que tenen més clar que disputen els partits per practicar i gaudir de l’esport que més els hi agrada, per jugar amb els companys i amics i per fomentar el treball en equip. Desde el meu punt de vista crec que ells són els que realment entenen el significa l’esport en general i en aquest cas del futbol.

Per desgràcia fora del terreny de joc el “Joc Net” no es té tant present, com he dit abans no sempre ni tothom sinó alguns cops. En la gran majoria de casos som els adults els qui no ens fem partícips del joc net. En els camps de futbol, i en aquestes categories formatives també succeeix, els entrenadors i els espectadors que en aquest cas són els pares i mares dels jugadors dediquen insults o faltes de respectes greus a l’àrbitre, els entrenadors i fins hi tot a jugadors dels equips contraris. Com és evident tot aquest tipus de comportament van en contra del Joc Net que tant nosaltres, els àrbitres, com els clubs de futbol i la federació volem impartir sobre els jugadors.

Quins problemes creus que hi ha?

Crec que un dels problemes més importants que hi ha, com he dit abans, són els comportaments inadequats que es veuen alguns cops des de la graderia o alguns cops dels entrenadors o de l’equip tècnic per part dels equips, ja que dificulten la labor de l’àrbitre i alguns cops exerceixen una pressió sobre els jugador en forma de crits, ordres o fins i tot insults que fan els jugador deixin de gaudir i fins i tot fan que perdin les ganes de jugar o seguir amb el partit.

Que canviaries o afegiries en quan als reglaments o sancions?

Desconec les sancions que s’apliquen en aquest tipus de situacions però jo el que faria seria organitzar xerrades informatives per a pares i també per a entrenador i equips tècnics  per evitar que es repeteixin en els terrenys de joc comportaments inadequats que no segueixen en absolut el que per a tots és el joc net que es vol veure en el futbol.

Pel que fa a les sancions aplicaria càstigs a  als autors d’aquests fet per a evitar que es repeteixin i així poder acabar definitivament amb tota aquesta problemàtica que desgraciadament està molt relacionada amb el món del futbol.

Quin es l’àrbitre que t’agrada més i perquè?

A Espanya hi ha àrbitres molt bons i amb un gran nivell, ja que és el primer país que aconsegueix tenir dins dels vint-i-dos col·legiats que formen el màxim nivell de la UEFA a quatre dels seus àrbitres. Però jo em decantaria per l’àrbitre català  Xavier Estrada Fernández que està a la categoria “First” a només un nivell de la màxima categoria de l’arbitratge internacional. Perquè demostra que amb treball i esforç l’arbitratge català també pot arribar a estar present en la màxima categoria de l’arbitratge.

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *