JUGA VERD PLAY: NOU MODEL D’ESPORT ESCOLAR

 

Verd Play Transparent

Verd Play Transparent

Verd Play Transparent

JUGA VERD PLAY: NOU MODEL D’ESPORT ESCOLAR

 

Salvador Valls

Salvador Valls

Presentació: Salvador Valls i Cuello

Salvador Valls i Cuello, President del Consell Esportiu del Baix Llobregat, Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i Esport per l’ INEFC de Barcelona. Director d’Esports de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Des de fa 20 anys treballa en el sector de la promoció esportiva en edat escolar de Catalunya, impulsant projectes per al foment de l’activitat física com a eina educativa del procés formatiu del jove esportista.

 Què es JUGA VERD PLAY? Com neix aquesta iniciativa?

 “Juga Verd Play”  és una proposta complementària i innovadora del sistema de competició escolar promoguda pel Consell Esportiu del Baix Llobregat que s’està aplicant a tota la comarca amb el suport de tots els seus ajuntaments.

Aquesta iniciativa neix per la voluntat dels ajuntaments del Baix Llobregat, i s’inspira en diverses campanyes de sensibilització i altres models desenvolupats anteriorment com ara el “Targeta Verda al bon esport”  de l’Ajuntament de Reus i el Consell Esportiu del Baix Camp, “ l’Esport Educa, fem-ho bé!”  de Mollet del Vallès o el “Juga Net” de Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

“Juga Verd Play” aposta per realitzar un canvi radical del model actual d’esport escolar amb una finalitat molt clara: l’educació en valors mitjançant la pràctica esportiva de tots els col·lectius implicats en els Jocs Esportius Escolars.

La premissa bàsica del projecte és que si es vol educar en valors,  la fita d’aconseguir més punts que l’adversari no pot ser l’únic condicionant per guanyar el partit; els valors i els comportaments cívics també han de comptar.

En aquest sentit, un altre tret diferencial del projecte és la integració en el procés de valoració de tots els agents que participen en la competició escolar: famílies, dinamitzadors de joc (àrbitres), tècnics i tutors de grada. La participació activa de tota la comunitat esportiva és el gran valor afegit del programa.

Per tant, “Juga Verd Play” porta implícit un canvi conceptual del sistema tradicional de puntuació: els partits es juguen amb un total de 10 punts a aconseguir dels quals només tres són dependents del marcador,  la resta s’atorguen partint d’uns criteris establerts relacionats amb els valors i el joc net. D’aquesta manera, qüestions relacionades amb el comportament en el terreny de joc estan són constantment avaluades pels diferents col·lectius: acceptació de les decisions arbitrals, respecte a les normes i a l’equip contrari, companyonia, col·laboració,  etc.

 El programa ha estat dissenyat per dos experts en el món de l’esport escolar, el Sr. Carles González Arévalo, doctor per la Universitat de Barcelona i professor del departament d’Educació Física de l’ INEFC de Barcelona,  i el Sr. Pere Alastrué Pozo,  llicenciat en Psicologia per la UAB amb un Màster en Psicologia de l’Esport, amb l’encàrrec primer de canviar el lema “La finalitat dels entrenaments és competir el cap de setmana” per aquest altre, “La finalitat dels entrenaments és aprendre i compartir”. En el seu disseny han col·laborat també un important grup de professors i mestres d’Educació Física.

“Juga Verd Play” té en la tecnologia una gran aliada ja que paral·lelament al disseny del programa, s’ha desenvolupat una aplicació per a smartphones anomenada Baixesport-VerdPlay (també disponible en format escriptori), que facilita el registre de les puntuacions de tots els agents implicats.

 Les xifres del programa

 L’àmbit d’aplicació del programa per a aquest curs 2013-14 ha estat els esports col·lectius (futbol, futbol sala, bàsquet, voleibol, handbol) en les competicions comarcals organitzades pel Consell Esportiu i en les categories que es corresponen a l’educació infantil i la primària, és a dir, des de P5 fins a 6è. L’abast de la seva implantació es tradueix en una participació total de 400 equips, 4.500 nens i nenes i 30 municipis de la comarca.

 El futur del programa

El “Juga Verd Play” ja té un recorregut de nou mesos, ara és el torn de valorar el seu funcionament, analitzar el seu impacte però sobretot seguir treballant per la seva implantació i consolidació a la comarca.

Amb la implicació del conjunt de tots els agents i la conscienciació de la societat el canvi és possible, confiem que el nostre projecte esdevingui un referent de l’esport escolar en tot el territori català i més enllà…

 Més informació a: http://www.cebllob.com/cebllob06/seccion.aspx?IdSeccion=54 –

http://youtu.be/pY3BIX94beA

 

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *